Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli?

benimicingelsin.com/bilgisayar moderatörlerine teşekkürler...

İhtiyaca uygun doğru tercih yapabilmenin yolu, cihazın donanımı tanımaktan geçiyor...

Günümüzde bilgisayar dendiğinde, eskisi gibi gözümüzün önüne masaüstü bilgisayarlar gelmiyor. Mobil kullanım rahatlığı sağlayan dizüstü bilgisayarlar, çoğu kullanıcının ihtiyacını karşılamakta yeterli teknik donanıma sahip halde üretilmeye başladığından bu yana, masaüstü bilgisayarlar rağbet görmez oldu. Kapladığı fiziksel alan, temizliğinin zor oluşu veya oluşturduğu kablo karmaşası gibi kullanım açısından dezavantajları da göz önüne alındığında masaüstü bilgisayarlar arka planda kalmaya mahkum hale geldi.

Peki bir dizüstü bilgisayara sahip olmak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Piyasada onlarca markaya ait yüzlerce model olunca ister istemez tüketici karar vermekte zorlanıyor. Özellikle bu konuda yeteri kadar teknik bilgi sahibi olmayanlar, ihtiyaçlarına cevap veremeyecek düzeyde cihazları tercih edebiliyor. Bu durumun aksine, ihtiyacı olmadığı halde üst seviye cihazlara fazladan ücret ödeyen birçok kişi var. Düzenlenen kampanyalarla eski teknoloji kalıntısı olan bilgisayarlar, son teknoloji harikası olarak tüketiciye sunuluyor. Uygun ödeme koşulları da göz önüne alındığında, birçok firma bu sayede stoklarını eritiyor.

Bir dizüstü bilgisayar almadan önce ilk yapmanız gereken kullanım amacınızı belirlemeniz. Alacağınız bilgisayarın boyutu, işlem gücü, enerji sarfiyatı ve en önemlisi fiyatı kullanım amacınıza göre değişecektir.

Eğer kullanımınız internette gezinmek, müzik dinlemek, yüksek çözünürlüklü film izlemek veya web tabanlı vb. 2 boyutlu oyunlar oynamaktan ibaretse, yüksek işlem gücüne sahip, güç sarfiyatı yüksek ve pahalı bir cihaz satın almanıza gerek yok. 10 sene öncesine kıyasla günümüz dizüstü bilgisayarları bu tür kullanımlar için gayet yeterli işlem gücüne sahipler. Bu yüzden giriş veya orta seviye bir dizüstü bilgisayar ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayacaktır. Bilgisayar endüstrisindeki hızlı değişim eğilimi düşünüldüğünde, bugünün teknolojisini uzun yıllar kullanmak mümkün görünmüyor. Kullandığımız programlar sürekli günceleniyor ve  güncellendikçe daha fazla sistem gereksinimine ihtiyaç duyuyor. Bu da ne kadar çok öderseniz ödeyin, yakın bir gelecekte bilgisayarınız teknolojik bakımdan eskiyeceği anlamına geliyor. Piyasada 1000 – 2000 TL fiyat aralığında orta seviye birçok farklı firmanın farklı boyutlarda dizüstü bilgisayarlarından birini tercih edebilirsiniz. Bu aşamada ise seçim yaparken dikkat etmeniz gerek başlıklar ana hatlarıyla şöyle:

- İŞLEMCİ ( CPU): Genel olarak bu fiyat aralığındaki cihazlarda üç aşağı beş yukarı (aslında bu tabiri güncel işlemciler için bir tüyo olarak da kullanabilirsiniz) benzer işlemciler bulunur. Bütçeniz dahilinde bir seçim yapabilirsiniz.



- BELLEK (RAM): En az 4 GB veya üzeri sistem belleğine sahip bir cihaz tercih etmenizde fayda var.



- EKRAN KARTI (VGA): Yeni nesil işlemcilerde genel multimedya kullanımında yeterli olacak kadar güçlü dahili video işlemcisi (ekran kartı) mevcut. Bu yüzden harici ekran kartı bulunan bir dizüstü tercih etmeseniz de işinizi görmeye yetecektir.



- MONİTÖR: Ekran boyutu ve çözünürlüğü bahsettiğimiz fiyat aralığında genelde 15,6" boyutunda ve HD çözünürlüğe sahip cihazlar olacaktır. Çok azda olsa aynı çözünürlükte 13,3", 14" gibi daha düşük ekran boyutuna sahip dizüstü bilgisayarları da piyasada bulmak mümkün. Kolay taşınabilirliğe öncelik veren kullanıcılar, bu cihazları tercih edebilirler. Ayrıca neredeyse  standart olan HDMI çıkışı sayesinde gerek harici ikinci bir monitör olsun gerekse LCD, LED veya PLAZMA televizyonlara da bağlayarak ihtiyacınız dahilinde kullanabilirsiniz.



- İŞLETİM SİSTEMİ: İşletim sistemleri çoğu zaman standarttır. Ama piyasada fiyatı biraz daha düşük olduğu için çok nadir de olsa freeDos yani işletim sistemi olmayan dizüstü bilgisayarlarda mevcut.  Eğer elinizde halihazırda bir işletim sistemi lisansı mevcut ise freeDos yani işletim sistemi olmayan dizüstülerden alabilirsiniz.



- DEPOLAMA ALANI (HDD): Bu fiyat aralığındaki cihazlarda depolama alanı genelde 500 GB'tır. Bu da bahsi geçen kullanım için gayet yeterli bir seviye.



- GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR: Dizüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken bir konuda portların çeşitliliği ve sayısı. Günümüzün olmazsa olmaz portları olan HDMI ve yeni nesil USB 3.0 portlarının olduğu cihazları tercih etmeniz size avantaj sağlayacaktır. Ayrıca Usb port sayısı ne kadar fazla ise o kadar fazla Usb aygıtı aynı anda bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Kulaklık-mikrofon girişi, dahili mikrofona sahip web kamerası, kart okuyucu, bluetooth, wireless bağlantı vb. port ve donanımlar bu fiyat seviyesindeki cihazlarda standart bileşenlerdir.



- PİL: Bu fiyat aralığındaki cihazların neredeyse hepsi standart 6 hücreli pillere sahip. Piller benzer kapasitelerde olsa da, pille çalışma süresi donanım farklılıklarına ve kullanıma paralel olarak bilgisayardan bilgisayara değişir.



- EKSTRA DONANIMLAR: Parmak izi okuyucu gibi ekstra özellikler her ne kadar kulağa hoş gelse de sizin için bir tercih olmasın. Zira parmak izi okuyucular yeni işletim sistemlerinde genelde sadece işletim sistemini değil bilgisayarınızda bulunan bütün dosyaları şifreleyerek güvenlik sağlarlar. Yalnız herhangi bir arıza vb. durumda dosyalarınıza bir daha erişemeyebilirsiniz.



Eğer fotoğraf düzenleme, grafik tasarımı, 2 ve 3 boyutlu çizim, orta seviye ayarlarda 3 boyutlu oyun oynamak, vb yüksek işlem gücü isteyen uygulamalar ile kullanmak niyetindeyseniz, üst seviye bir dizüstü bilgisayar ihtiyacınızı karşılayabilir. Bu segmentteki bir dizüstü bilgisayarların fiyatı yaklaşık 2 bin liradan başlayıp neredeyse 10 bin liraya kadar varabiliyor. Bu yüzden bütçeniz doğrultusunda bir seçim yapmanız gerekecektir.

- İŞLEMCİ (CPU): Üst seviye diyebileceğimiz çoğu dizüstü bilgisayarda piyasada kullanılan işlemci serisi ve modeli aynıdır.

- BELLEK (RAM): İşlemcide olduğu gibi, 6 GB bellek kapasitesine sahip olanlar olsa da genelde bu seviyedeki dizüstüler de standart olarak 8 GB boyutunda bellek bulunur ve bu miktar sizin için yeterli olacaktır. Daha fazla bellek kapasitesine sahip dizüstüler de mevcuttur.

- EKRAN KARTI (VGA):  Bu seviyedeki cihazlarda güçlü mobil ekran kartları mevcuttur. Yalnız genelde pazarlama amaçlı söylenen ve yanlış bilinen bir noktayı açıklığa kavuşturalım: Bir ekran kartının ne kadar iyi ve hızlı olduğunu kaç MB belleğe sahip olduğu belirlemez. Bir ekran kartının ne kadar iyi ve hızlı olduğunu öncelikle üzerinde kullanılan grafik işlemcisi belirler. Daha sonra bellek hızı ve bellek veri yolu genişliği belirleyicidir. Kısacası daha fazla belleğe sahip diyerek gerçekten hızlı olmayan bir ekran kartı için fazladan ücret ödemeyin.

- MONİTÖR: Bu seviye cihazlarda her boyutta ve çözünürlükte dizüstü bilgisayar bulabilirsiniz. Tercih yaparken kullanım amacınıza göre boyut ve çözünürlük seçimi yapabilirsiniz. Örneğin taşınabilirlik önemli ise 13,3” – 14” bir cihaz, büyük ekran ve yüksek çözünürlük önemli ise HD yerine FullHD çözünürlüğe, 16,4”, 17,3” veya 18,4” gibi boyutlara sahip bir cihaz seçebilirsiniz.

- İŞLETİM SİSTEMİ: Bu seviye dizüstülerde işletim sistemi olmayan freedos cihaz yok denecek kadar azdır.

- DEPOLAMA (HDD): Genelde 1 TB depolama alanına sahip modeller vardır. Daha düşük boyutlu ama daha hızlı disklerin kullanıldığı veya SSD teknolojisine sahip normal disklerden kat kat hızlı olan disklere sahip modeller mevcuttur. Bazı dizüstü modellerinden hem SSD hem de normal disk beraber olmak üzere 2 disk bulunmaktadır.

- GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR: Bu seviye dizüstü bilgisayarlar giriş ve çıkış bakımından tabi boyutuyla da orantılı olarak gayet zengindir. En önemlisi  USB 3.0 , Bluetooth 4.0 gibi son çıkan teknolojileri barındırır. Ayrıca kaliteli dahili hoparlörler, optik ve 5.1 gibi harici ses çıkışlarına da sahip modeller mevcuttur.

Bütün bunların dışında dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Aldığınız cihaz hangi seviye olursa olsun, kullanılan malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun her zaman arıza ihtimalini gözününde bulundurmalısınız. Bu istenmeyen bir durumda aldığınız cihazın garanti koşulları ve teknik servis hizmeti çok büyük önem kazanır. Piyasada mükemmele yakın kalitede garanti ve teknik servis hizmeti veren firmalar olduğu gibi kullanıcıları aldıklarına bin pişman eden politikalar uygulayan firmalar da yok değil. Bu yüzden dizüstü bilgisayar almak isteyenlerin bu konuda da seçici davranmasında fayda var.


Sizin İhtacınız olan özellik hangisi;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Tüm modeller için Benim İçin Gelsin'i ziyaret edniz.

www.benimicingelsin.com/bilgisayar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder